Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти СмакBook від УІК: читацькі посиденьки #6 з Юлією Чернієнко

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

29 вересня відбувся шостий літературний стрім проєкту СмакBook від УІК, героїнею якого стала Юлія Чернієнко. До онлайн-посиденьок долучились учні і вчителі Миколаївської ЗОШ №35, бібліотекарі і читачі з різних куточків області.
alt

Юлія Чернієнко – письменниця, літературний коуч і бібліотекарка з Херсона. Авторка двох книг для підлітків: «Помста» і «Хікі шукають любов», та роману для дорослих «Раби», переможниця і лауреатка літературних конкурсів. Пише соціально-психологічну прозу, фантастику і фентезі. Свій перший вірш написала у 8 років. Муза завітала до майбутньої письменниці на уроці фізкультури. Втім, не спорту була присвячена перша проба пера: дівчинку надихнула осінь. Відтоді Юля мріяла стати письменницею, писала вірші, оповідання, друкувалась в альманахах. По-справжньому мрія здійснилась у 2019 році, коли вийшла її перша книжка – повість для підлітків «Помста».

Про «Помсту» поспілкувались детально, адже саме цей твір обрали експерти від Українського інституту книги для поповнення фондів бібліотек. До того ж теми, які в ньому піднімає авторка, – підлітковий булінг, право на помсту, відстороненість дорослих – є нині надзвичайно актуальними. Втім, у 2012-му, а саме тоді Юлія почала писати книгу, в суспільстві ще не так відкрито і часто говорили про ці проблеми. Дві осені і одна зима – саме стільки часу знадобилось авторці, щоб дописати і відредагувати рукопис, який врешті посів друге місце на конкурсі «Крилатий Лев». Пів року не наважувалась відправити рукопис у видавництво, а згоду на публікацію отримала через тиждень.
alt

alt

alt
У «Помсті» Юлія Чернієнко підтвердила своє письменницьке покликання – говорити виключно правду, писати книги життєво-правдиві. Більшість описаних ситуацій знущань, принижень і постійного цькування, яких протягом років зазнавала головна героїня повісті – школярка Міра – є реальними. Письменниця акумулювала в повісті бачене на власні очі, почуте від мами-вчительки, розказане знайомими, описала все це так емоційно і достовірно, що повість вражає, змушує замислитись про наслідки не лише жорстоких ігор над чужими почуттями, а й байдужості, відстороненості.

Модераторка стріму Тетяна Гервасьєва зауважила, що такі твори треба вивчати в школі, обговорювати, аналізувати описані ситуації, в ідеалі – разом із психологом. Пані Юлія погодилась, що «Помста» може стати приводом до неформальних бесід із учнями про булінг завдяки закладеним у ній меседжам і можливості обрати один із запропонованих письменницею фіналів або ж запропонувати свій власний розвиток подій. Адже кожному підлітку, як і героїні Мірі, важливо бути почутими, екологічно проживати свої почуття, аби не дійти до точки неповернення, коли здатен завдати шкоду кривдникам або ж самому собі. Батькам підлітків, безперечно, теж варто читати «Помсту» і книжки подібної тематики, аби краще розуміти своїх дітей, бути з ними в контакті. За словами Юлії Чернієнко, ця книжка насамперед про любов, вона вчить вірити в себе, довіряти собі, шукати свою «зграю», де тебе сприйматимуть таким, який ти є, і головне – самому робити себе щасливим.
alt

alt
Учасники стріму помітили, що героїня на обкладинці книжки дуже схожа на авторку. Пані Юлія завважила, що цю подібність помічають всі. Пояснення – майже містичне. Виявляється, ілюстраторка (теж письменниця – Алевтина Шавлач) малювала обкладинку за текстом повісті. Ніколи не бачивши авторку «Помсти», художниця зобразила її героїню, з портретною подібністю відтворивши характерні риси зовнішності самої пані Юлії. Напевно, це пояснюються тим, що кожній героїні письменниця дарує частинку себе. Мірі вона подарувала любов до моря, до книжок, наділила тонкою емоційністю.

Такі само щирі і живі персонажі другої книжки Юлії Чернієнко – «Хікі шукають любов». У ній письменниця вперше в українській літературі говорить про явище хікікоморі, її герої – підлітки-відлюдьки – шукають друзів, підтримку і, звичайно, любов.

Письменниця порадила присутній молоді шукати себе, займатися тим, що приносить радість, робить щасливими. Тоді й негаразди видаватимуться не катастрофічними, проблеми – вирішуваними.

Наостанок, як бонус, – крутезний лайфхак від Юлії Чернієнко. Влаштуйте собі флешмоб щастя: кожного дня робіть собі щось приємне, адже щастя – це процес, а не ціль.

Дякуємо пані Юлії за зустріч, щире і цікаве спілкування. Бажаємо здоров’я, творчих успіхів і здійснення мрій! До зустрічі в Миколаєві!

P.S. Колеги-бібліотекарі з Єланця, Веселинового, Кривого Озера і Снігурівки, дякуємо, що долучаєтеся! Будьте з нами на наступних стрімах. Обіцяємо багато цікавого!
 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.